Dla tych, którzy kochają kuchnię opartą na rybach i owocach morza Portugalia to wymarzone miejsce odpoczynku. To właśnie w kraju Henryka Żeglarza i Vasco da Gamy serwuje się dorsza na ponad 300 sposobów, tutaj także jednym z największych przysmaków są grillowane sardynki. Ale Portugalia to nie tylko raj dla smakoszy, to także doskonałe miejsce dla osób, które kochają ciepłą, ale nie upalną pogodę. Na wybrzeżu Algarve notowanych jest ponad 3 tys. dni słonecznych w roku, ale bliskość Oceanu Atlantyckiego wpływa na złagodzenie klimatu.
Osoby, które chcą korzystać z uroków Portugalii, a jednocześnie nie przejmować się kwestią wyżywienia, powinny zastanowić się nad wakacjami z opcją all inclusive. Formuła ta nie jest jeszcze w Portugalii tak rozpowszechniona, jak np. w Turcji, ale z roku na rok przekonuje się do niej coraz więcej hoteli. Wczasy all inclusive można szukać na Maderze. Ta niewielka, bo licząca zaledwie 741 km kw. wyspa posiada doskonale rozwiniętą infrastrukturę hotelową, a większość obiektów oznaczona jest tu czteroma albo pięcioma gwiazdkami. Warto na przykład zwrócić uwagę na 4-gwiazdkowy hotel Monte Mar Palace, usytuowany w Ponta Delgada albo na 5-gwiazdkowy hotel Melia Madeira Mare Resort & Spa – obiekt należący do sieci Sol Melia Hotels i położony w stolicy Madery Funchal. Kuchnia na Maderze, podobnie jak cała kuchnia portugalska, bazuje na rybach i owocach morza. Znajdziemy tu jednak kilka specjałów charakterystycznych tylko dla tej wyspy. Jedną z nich jest espada – długa, czarna ryba o dużych oczach. Jest ona poławiana w okolicy Camara de Lobos, na głębokości niemal 1 kilometra. Ryba najczęściej serwowana jest ze smażonymi bananami. Innym przysmakiem, z jakim możemy się spotkać na Maderze jest caldeirada – zupa na bazie ryb i owoców morza, z dodatkiem przecieru pomidorowego i czosnku. w hotelowym bufecie nie powinno także braknąć bolo de CaCo – placka ze słodkich ziemniaków oraz mąki żytniej i kukurydzianej, który najczęściej podawany jest z mięsem lub masłem czosnkowym.
Drugim regionem, w którym hotele chętne proponują gościom wczasy z formułą all inclusive jest wybrzeże Algarve – zwłaszcza jego część wschodnia, charakteryzująca się długimi, złocistymi plażami. Tutaj warto na przykład zwrócić uwagę na 4-gwiazdkowy hotel Vila Gale Albacora, położony w miejscowości Cabanas de Tavira (zaledwie 45 km od międzynarodowego lotniska Faro). Godny polecenia jest także 4-gwiazdkowy hotel Vila Gale Cerro Alagoa (należący do tej samej sieci Vila Gale Hotels), usytuowany w miejscowości Albufeira, w zachodnim odcinku Algarve. W ramach formuły all inclusive w hotelach na południu Portugalii najprawdopodobniej zostaniemy uraczeni suszonym i solonym dorszem, tzw. bacalhau - potrawą narodową Portugalczyków. Może on nam zostać zaserwowany w przeróżny sposób, np. w wersji bacalhau a bras – z ziemniakami, jajkiem i cebulą albo w postaci pulpetów bolinhos de bacalhau.
Formuła all inclusive doskonale nadaje się dla smakoszy, ale nie sprowadza się ona tylko do jedzenia. W ramach tej formuły możemy do woli leżakować przy hotelowym basenie lub korzystać z licznych obiektów sportowych. Na przykład w hotelu Roca Mar Royal Orchid w Canico de Baixo na Maderze możemy pomoczyć się w basenie z wodą morską, udać się na siłownię lub do sauny. Za dodatkową opłatą możemy także skorzystać z usług centrum nurkowego Atalia albo zagrać w golfa na 18-dołkowym polu golfowym Santo de Serra.